Her er min opskrift på glutenfrie kammerjunker. Jeg har nemlig den autoimmune sygdom Cøliaki. Det betyder, at jeg ikke kan tåle gluten, som er et protein der findes i bl.a. hvede, rug, byg, osv. Gluten gemmer sig i ting som pasta og brød, men overraskende også i produkter som sojasauce, lakrids, øl, og en masse andre hverdagsvarer. 

Men jeg vil jo gerne nyde sommerens glæder alligevel! Derfor har jeg bagt glutenfri kammerjunker. Jeg skulle for nylig prøve at forklare koldskålskonceptet til en udenlandsk ven, og jeg endte med at forklare det lidt som “summer cereal”. Giver det mening? 

Sådan gør du

Opskriften har jeg fundet på Alletiders Kogebog, men jeg har ændret lidt i opskriften så den fungerede bedre for mig. 

Forvarm din ovn til 200 grader og find så dine ingredienser frem:

– 250 g glutenfri melmix (f.eks. Schär B (den har jeg selv brugt og haft gode oplevelser med) eller Finax rød eller blå)

– 1 tsk bagepulver

– 1 spsk vaniljesukker

– 75 g sukker (mindre kan også gøre det, prøv f.eks. med 50 g)

– 60 g olie 

– 1 æg

– 2-3 spsk creme fraiche

– 1 tsk Guargummi

Alle ingredienserne blandes sammen og æltes til en uniform masse. Guargummien hjælper på alt det ikke smuldrer men hvis du har tålmodighed kan du sagtens undvære det. Jeg er dog fortaler for guargummi, det giver nemlig dejen mulighed for at strække sig lidt. Gluten er nemlig det elastiske protein, der giver almindelig dej lov til at blive rullet ud og give sig. Det er derfor, glutenfrit bagværk nogle gange kan se lidt kluntet ud eller smuldre. 

Når du har en ensformig masse, rulles massen ud i en pølse på cirka 2-3 cm diameter. Drys lidt (glutenfri) mel ud på bordet. Har du ikke plads på køkkenbordet, eller gider du ikke rodet med løst mel, kan du med fordel også bare ‘plukke’ lidt dej og trille dem til kugler i hånden. 

Placer hver kugle på en bageplade med bagepapir. Jeg maste mine kammerjunker en smule ned så de ikke bare er helt kuglerunde, men det er vel personlig præference. Med denne opskrift får jeg generelt halvanden bageplade.

Nu bages kammerjunkerne i 7 minutter på 200 grader. Lad kammerjunkerne køle ned, og flæk dem så. Herefter skal de tørres i ovnen i 6 minutter. Dette giver dem det karakteristiske kammerjunke-‘look’ og så får du også det rigtige knas i din koldskål. 

Lad dine glutenfrie kammerjunker køle helt ned før du putter dem i en lufttæt bøtte. Ellers bliver de bløde, og selvom de stadig smager godt, så er det bare ikke den samme oplevelse. Jeg vil tro, de kan holde i hvert fald en uges tid, men til den tid er de alligevel væk 😂  

Enjoy!

glutenfrie kammerjunker